Zupa krem z cukinii
Składniki:
2 cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 limonki
1 litr bulionu
1 łyżeczka masła klarowanego
imbir, kolendra, sól, pieprz, natka pietruszki
Przygotowanie: warzywa umyj. Pokrój drobno cebulę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Po zeszkleniu cebuli wrzuć pokrojone w plasterki czosnek i cukinię i duś aż zmięknie. Sprawdzamy jeśli cukinia jest już wystarczająco miękka przekładamy zawartość patelni do garnka z bulionem (możesz mrozić bulion i nie robić go codziennie). Gotuj ok. 1 5min. Dodaj natkę pietruszki, dopraw (sól,pieprz, imbir, kolendra)i zmiksuj blenderem. Przełóż do miseczek.
Możemy wzbogacić naszą zupę dodając pokrojony w kostkę i usmażony boczek.
Zupa drobiowa a’la Flaczki
1 filet z kurczaka
3 udka z kurczaka
2-3 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
¼ selera
1 łyżka majeranku
Sól, pieprz, papryka słodka do smaku
Przygotowanie: mięso umyć i zagotować, zebrać szum. Obrać i umyć marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę. Cebulę opalić na palniku gazowym. Do mięsa wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy na wolnym ogniu do momentu gdy warzywa i mięso będą miękkie. Mięso wyjmujemy i po oddzieleniu od kości kroimy na drobne kawałki, marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce (grube oczka).
Tak przygotowane mięso i warzywa wkładamy do bulionu i po dodaniu przypraw zagotować na wolnym ogniu.
Zupa krem z buraków
Potrzebujesz:
•3-4 buraki
•1 jabłko
•1 łyżka octu winnego
•1-3 ząbki czosnku
•1 cebulę
•litr bulionu
•trochę oliwy do smażenia
•sól i pieprz do przyprawienia
Przygotowanie: Umyj buraki. Przekrój na pół. Obwiń w folię, błyszczącą stroną do środka. Do środka dorzuć czosnek a buraki skrop odrobiną octu winnego i oliwy/masła. Piecz przez 40-50min w temperaturze 180 stopni (albo sprawdzaj szpikulcem czy zmiękły). Na patelni, na oliwie, zeszklij cebulę pokrojoną w pióra z jabłkiem (obieram i kroję w kostkę). Buraki po wyjęciu z piekarnika obierz. Wrzuć do garnka i gotuj razem z cebulą i jabłkami z patelni. Dolewając bulion i gotuj 10min. Zmiksuj wszystko razem na jednolitą masę. Dopraw do smaku.