Dania główne

Żeberka w rozmarynie z duszonym jarmużem
Żeberka wieprzowe 1 kgŻeberka w rozmarynie z jarmużem
2 cebule
Rozmaryn, sól, pieprz ziołowy, papryka ostra
2 łyżki oliwy
Szpinak baby – garść
Szczypiorek – garść

Żeberka umyć i podzielić na mniejsze kawałki natłuścić oliwą i przyprawić solą, pieprzem, rozmarynem  i szczyptą papryki ostrej. Cebulę pokroić w plastry i wymieszać z żeberkami. Odstawić do lodówki na 1 dzień.

Do piekarnika wykładamy najpierw cebulę, na którą układamy żeberka, pieczemy w 175ºC ok. 60min do zarumienienia.

Jarmuż – 1 opakowanie
2 cebule
1 papryka czerwona
2 pomidory
Pieprz, sól, gałka muszkatołowa
1 łyżka masła klarowanego

Jarmuż kroimy na drobne kawałki, pozostałe warzywa w kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmaż cebulę i dodaj rozdrobniony jarmuż. Po kilku minutach dodajemy paprykę i pomidory oraz wstępnie solimy.
Gdy warzywa będą miękkie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.

Podajemy na liściach szpinaku oprószone posiekanym szczypiorkiem


Rybne kotleciki mielone
Filety z dorsza,  1 kgRybne kotleciki mielone1
Cebula 3 szt.
1 jajko
Masło klarowane
Sól, pieprz, pieprz cytrynowy, koperek
½ cytryny

Dorsza i cebulę mielimy na średnim sitku, dodajemy jajko i przyprawy, ręcznie formujemy kotlety i smażymy na maśle klarowanym do zarumienienia.

Po ułożeniu na talerze skropić sokiem z cytryny, podajemy z kiszoną kapustą,


Golonka w białym winie
GolonkaSkładniki:
Golonka wieprzowa 1-2 szt.
2-3 cebule
1/3 pietruszki
3 ząbki czosnku
kilka plasterków świeżego imbiru
1 marchewka
300-400 ml białego wytrawnego wina
papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, bazylia otarta, oregano, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Golonkę ugotować i po zszumowaniu dodać, ziele angielskie, liść laurowy i łyżeczkę soli. Gotować na wolnym ogniu ok 60 min.
Warzywa obrać, umyć i pokroić w paski i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, golonkę włożyć do naczynia i zalać białym winem, przyprawić. Piec w 180 stopniach przez 60-90 min do zarumienienia skórki.


Czosnkowe filety z dorsza z brokułami i marchewką
2-3 filety z dorsza ok. 0,5 kgCzosnkowe filety z dorsza z warzywami
1 brokuł
2 marchewki
3 ząbki czosnku
1 jajko
Sól, pieprz,
¼ cytryny
Masło klarowane do smażenia

 

Przygotowanie
Filety z łososia myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W roztrzepanym jajku wymieszać wyciśnięty czosnek , przyprawić solą i pieprzem. Obsmażamy na maśle kilka minut z obydwu stron.
Brokuł umyć rozdrobnić gotować 2-3 min.
Marchew pokroić w plasterki ugotować.
Przekładamy ryby do naczynia żaroodpornego i przekładamy brokułami i marchewką
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. ok 20 -30 minut. Po ułożeniu na talerze skropić sokiem z cytryny.


 

Zapiekanka Brokułowo-Kalafiorowa
Składniki
Zapiekanka Brokuł-Kalafior1 brokuł
1 kalafior
200g boczku wędzonego
4 jaja
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia otarta, oregano

Brokuł i kalafior ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i pokroić na drobne kawałki. Na patelni lekko obsmażyć boczek pokrojony w drobna kostkę.
Do miski wycisnąć czosnek, wbić jaja, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Dodać brokuł, kalafior i boczek przemieszać z przyprawionymi jajami. Przełożyć do blachy i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok 30 min.


Kurczak pieczony faszerowany.Kurczak feszerowany
Składniki:
kurczak cały ok 1,5 kg
40 dag pieczarek
1 marchewka
2 cebule
2 jabłka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia otarta

Kurczaka umyć wypełnić pokrojoną w ćwiartki cebulą, jabłkiem i marchewką. Wycisnąć czosnek, natrzeć kurczaka i przyprawić (mieszanka soli, pieprzu, papryki słodkiej i otartej bazylii). Wstawić na kilka 3-6 godzin do lodówki. Włożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w temp. 180 stopni ok 45 min, Następnie pozostałymi warzywami i jabłkiem wypełnić przestrzeń w naczyniu żaroodpornym wokół kurczaka. Piec kolejne 45 min aż skóra się zarumieni.
Uzyskujemy soczyste, nieprawdopodobnie smaczne, pełne aromatu ziół i warzyw z nutą słodyczy danie.


Gyros z udźca indyka
Gyros z indyka
Składniki:
udziec z indyka 0,5 kg
1 kapusta pekińska
1 papryka
2 cebule
2-3 ogórki kiszone,
1 łyżka smalcu
1 ząbek czosnku
100 ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz cayenne,

Mięso umyć i pokroić w kostkę, smażyć na smalcu do zarumienienia. Kapustę poszatkować drobno, pokroić cebulkę, paprykę i ogórek kiszony w drobną kostkę. Wycisnąć czosnek i dodać razem z przyprawami do jogurtu, dokładnie wymieszać. Szklaną salaterkę wypełnić warstwami, kapusta pekińska, obsmażony udziec indyka, cebula, ogórek, papryka. Na koniec polać z wierzchu sosem z jogurtu.


Dorsz pieczony w kożuszku chrzanowym
Składniki
Dorsz tusza lub filet 2-3 szt.Dorsz w sosie chrzanowym
0,5 cytryny
2 łyżki chrzanu tarty ze słoika
Dwa ząbki czosnku
Koperek może być suszony

Przygotowanie
Dorsze umyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym na foli aluminiowej skropić sokiem z cytryny. Do środka dorsza włożyć  plasterek cytryny ( przekrojony na połówki). W małej miseczce zmieszać chrzan z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżeczką koperku. Posmarować dorsze z wierzchu przygotowana masą. Przykryć folia piec w piekarniku nagrzanym na 180 st. przez godzinę. Następnie zdjąć folię z wierzchu i zapiekać jeszcze 15-20 minut.


Krewetki ze szpinakiemKrewetki ze szpinakiem
Składniki:
200-300g krewetek
3 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, natka pietruszki
200-300g liści szpinaku
10 małych pomidorków,

Wykonanie:
Mrożone krewetki rozmrozić w zimnej wodzie, odciąć głowy, usunąć pancerz i osuszyć. Zmieszać z pokrojonym drobno czosnkiem, posolić, posypać pieprzem i natką. Na rozgrzanej patelni, na maśle/oliwie smażyć krewetki z czosnkiem i pietruszką, ok 2-3 minuty, raz obracając.
Szpinak; oczyścić, umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem i zblanszować na maśle lub oliwie.
Pomidorki pokroić na połówki, posolić i wymieszam z oliwą i miodem podsmażyć na maśle/oliwie przez 1 minutę.
Całość (krewetki, szpinak, pomidorki) podsmażyć na patelni przez ok. 1 minutę.


Łosoś z pieczarkami i szypułkami brokułówŁosoś pieczarki i brokuł
2 filety z łososia ok. 0,5 kg
40 dkg pieczarek
1 cebulka
1 szypułka brokuła
Sól, pieprz,
¼ cytryny
Masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
Filety z łososia myjemy przyprawiamy solą, pieprzem i cytryną.
Obsmażamy na maśle kilka minut z obydwu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, na maśle, które służyło do smażenia rybki podsmażamy umyte, pokrojone w ćwiartki pieczarki z cebulką.
Po przełożeniu pieczarek na rybkę, podsmażamy pokrojone w plasterki szypułki brokułów. Również układamy na rybce. Tak przygotowaną potrawę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. Przez 30 -40 minut.


Burgery wołowe
Burgery wołowe0,5 kg mięsa wołowego np. łata
1 cebula,
1 jajko
Sól, pieprz, papryka ostra
1/8 kostki smalcu

Dodatki
2 duże ziemniaki
Pomidor
Cebula
Kilka plastrów ogórka
Kilka liści szpinaku/sałata
Sos – Musztarda dijon/chrzan tarty/jogurt naturalny, oregano, pieprz,

Mięso i cebulę mielimy na drobnym sitku, dodajemy jajko i przyprawy do smaku, Formujemy płaskie burgery i smażymy na rozgrzanej patelni na smalcu.
Ziemniaki kroimy w duże plastry i smażymy z obydwu stron do mocnego rumieńca, pozostałe warzywa kroimy w plastry i przekładamy wg uznania, polewamy sosem do smaku, stabilizujemy wykałaczką długą.


Ozory wołowe w sosie chrzanowym
Sól,  pieprz ziołowyOzory wołowe
Listek laurowy
4 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka musztardy
2 łyżki chrzanu
4 pieczarki
1 lyżka suszonych mielonych grzybów
Koperek

Ozór wyczarować, zalać wodą,  lekko posolić, gotować do miękkości.
Z ugotowanego ozora zdjąć skórkę,  pokroić w grubsze plastry, zalać gotowaną wodą.  Dodać przyprawy,  pieczarki pokrojone w talarki, grzyby, chrzan, musztardę, koperek.
Gotować na wolnym ogniu ok 1 h.

 


Placki ziemniaczane z łososiemPlacki ziemniaczane z łososiem
Placki
1-1,5 kg ziemniaków
2 jaka
Sól , pieprz do smaku
Duża cebula
Smalec

Sos
Ogórek świeży
2 ząbki czosnku
Jogurt typu greckiego
2- 3 łyżeczki poszatkowanego koperku
Sól,  pieprz

Plasterki łososia wędzonego

Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy, mielimy lub ścieramy na tarce.
Do masy dodajemy jajka i przyprawy.
Smażymy placuszki na rozgrzanym smalcu.
Sos:
ogórek  umyty i obrany ścieramy na tarce warzywnej, dodajemy wyciśnięte dwa ząbki czosnku oraz koperek i mieszamy z kilkoma łyżkami jogurtu.
Podajemy z łososiem oraz  sosem.