Ciasteczka cynamonowe
200 g mąki ze zmielonych orzechów włoskich lub migdałów ( może być mieszanka)
100 g miękkiego masła
1 jajko
2 łyżeczki cynamonu
1 laska wanilii
3-4 łyżki miodu
Do mączki orzechowej dodajemy miękkie masło, nasiona z laski wanilii, miód i cynamon. Wszystkie składniki zagniatamy delikatnie w misce.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1godzinę. Schłodzone ciasto formujemy w kuleczki a następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozgniatamy na kółka lub formujemy kwadraty.
Pieczemy w temp 175 ºC przez 12-15 minut do uzyskania złocistego koloru
Prażone łódeczki jabłkowe
1-2 jabłka
szczypta cynamonu
łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
Jabłka obrać, pokroić w 1/8 i wydrążyć. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę lub olej kokosowy i zarumienić jabłka na wolnym ogniu z obu stron. Posypać cynamonem. Podawać ciepłe.
Lody bananowo-awokadowe
Składniki:
2-3 banany
½ awokado
1 szklanka mleczka kokosowego
Banany obrać ze skóry pokroić w plasterki i umieszczamy na kilka godzin w zamrażalniku.
Awokado obrać ze skórki i wkładamy do wysokiego naczynia, dodać banany i mleczko kokosowe. Zmiksować w blenderze na delikatny krem. Można dekorować owocami np. maliny, borówki.