Surówka z cukinii
1 cukinia
2 łyżki oliwy z oliwek
1/3 cytryny
bazylia otarta
sól, pieprz
Cukinię obrać i pokroić w paski (najwygodniej za pomocą ząbkowanego obieraka do warzyw)
wymieszać z oliwą i przyprawami, skropić sokiem z cytryny.
Marynowane szypułki brokułów
Składniki:
1 kg brokułów
1/2 cytryny 3
łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego koperku
liście czerwonej kapusty
Przygotowanie: Różyczki brokułów oddzielić od szypułek, pozostawiając tylko cienkie szypułki. (różyczki zachować – przydadzą się do innych przepisów) Odciąć i usunąć twarde końcówki, pozostałe części pokroić skośnie na centymetrowej grubości plasterki. W średniej wielkości naczyniu wymieszać energicznie sok z cytryny, oliwę, koperek i wyciśnięty czosnek. Dodać pokrojone szypułki brokułów i wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na 4 godz. Podawać na liściach czerwonej kapusty.
Sałatka z kurkumą i imbirem
Składniki:
– jedna główka sałaty lodowej
– dwie średnie marchewki
– około 20 czarnych oliwek
– jedna papryka czerwona
– 1/3 cytryny
– oliwa z oliwek
– sól
– kurkuma
– imbir mielony
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, marchewkę obieramy.
Sałatę rwiemy na drobne części, obieraczką kroimy plasterki marchewki, lub kroimy nożem w słupki, paprykę kroimy w kosteczkę, oliwki łamiemy na połówki, wszystko wrzucamy do miski.
Sałatkę przyprawiamy solą, 1/3 łyżeczki kurkumy i szczyptą mielonego imbiru.
Cytrynę wyciskamy do sałatki uważając na pestki, oraz skrapiamy oliwą z oliwek.
Całość dokładnie mieszamy.
Surówka z buraczków i szpinaku
3-4 buraki
150-200g szpinaku świeżego
1 ząbek czosnku
3 – 4 łyżki oliwy z oliwek
½ cebuli
1/3 cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyj buraki. Przekrój na pół. Obwiń w folię, błyszczącą stroną do środka. Do środka dorzuć czosnek a buraki skrop odrobiną octu winnego i oliwy/masła. Piecz przez 40-50min w temperaturze 180 stopni (albo sprawdzaj szpikulcem czy zmiękły). Cebulę obierz pokrój w kostkę, buraki po wyjęciu z piekarnika obierz pokrój w kostkę dodaj umyty szpinak i cebulę, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj oliwę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
Surówka Rukola + szpinak
Rukola 250g
Szpinak baby 250g
Oliwki czarne – około 20szt
5 ząbków czosnku
Sól
Oliwa z oliwek
1/3 cytryny
Rukolę i szpinak myjemy, osuszamy, wrzucamy do miski, oliwki dzielimy na połówki i wrzucamy do miski
Czosnek obieramy z łupinek i KROIMY!!! nożem na drobniutkie części i wsypujemy do miski.
Wyciskamy do tego wszystkiego cytrynę i kropimy oliwą z oliwek, solimy i mieszamy dokładnie…
Przez podaniem odczekaj ok. 10 minut wtedy czosnek jest jeszcze zdrowszy.